Post Thumbnail

DIGITALE FOLDER ALS MONEYMAKER

Reclamefolders blijven een populair medium type als aanjager van aanbiedingen. Voor veel retailers is de gedrukte folder zelfs een ‘verdienmodel’ door plaatsingen te verkopen aan merkfabrikanten. Maar waarom wordt dit model nog zo weinig toegepast op de digitale variant? Het is hoog tijd om het tij te keren en vanuit de Reclamefabriek adviseren wij om de digitale folder te beschouwen als een ware ‘moneymaker’. 

Maar hoe zet je de digitale folder nu precies in als ‘moneymaker’? Veel retailers zetten zowel een print als een digitale folder in als ‘aanjager’ van aanbiedingen. Als een retailer beslist om de print folder in frequentie of aantal pagina’s af te bouwen, vanuit kosten- of duurzaamheidsoogpunt, is het natuurlijk van belang dat de foldergelden niet teruglopen. Daarom is ons advies om de digitale folder als apart kanaal in te zetten binnen retailmedia.  

Ontdek de kracht van retailmedia in een digitale folder  
Retailmedia is een hot topic in de retailwereld en biedt veel meer dan traditionele marketing- en reclamestrategieën. Het stelt retailers in staat om hun (digitale) kanalen te transformeren tot lucratieve advertentieplatforms. Het is opmerkelijk dat veel retailers nog niet volledig profiteren van de kansen die de digitale folder op dit gebied biedt. Dit is een gemiste kans, want ook binnen de digitale folder kunnen extra inkomsten worden gegenereerd.

Enkele mogelijkheden van retailmedia binnen de digitale folder zijn:
Verkoop van pagina’s: Bied merken en adverteerders de mogelijkheid om extra pagina’s in jouw digitale folder te kopen om speciale aanbiedingen en/of nieuwe producten te promoten.

Verkoop van gifjes en video’s: Maak gebruik van visuele content met geanimeerde productdemonstraties, korte video’s en opvallende gifjes om de aandacht van klanten te trekken en het klikgedrag te verhogen.

Inzet van specials: Creëer thematische digitale specials als digitale folder, zoals gereedschapsspecials, tuinspecials of kerstspecials, om extra bereik te genereren en merk gebonden thema’s te laden.

Retargeting banners: Gebruik retargeting campagnes om klanten die interesse hebben getoond in bepaalde producten opnieuw te bereiken met gerichte banners voor een hogere kans op conversie.

Social posts: Moedig merken aan om hun producten via social media te promoten, waarbij ze jouw digitale folder als bron gebruiken.

Online activaties: zet online activaties in, bijvoorbeeld in de vorm van een quiz om zo klantenprofielen te verrijken, voorkeuren te ontdekken bij je doelgroep en klanten aan te sporen om extra aankopen te doen. Dit leidt tot een betere klantervaring en waardering. 

Case: Retailer X’s succesvolle inzet van retailmedia via reclamefolders
Retailer X is een toonaangevende retailketen met vestigingen in heel Nederland. Ze stonden voor de uitdaging om hun de digitale folder om te zetten in een winstgevend instrument in plaats van een kostenpost.  

Uitdaging:

  • De retailer wilde de digitale folder transformeren in een lucratieve inkomstenbron
  • De retailer wilde de relevantie van de digitale folder binnen retailmedia vergroten door het aantrekken van adverteerders


De aanpak:
Digitale folder als apart medium: Naast de papieren reclamefolder werd ook aangetoond, dat een digitale folder belangrijk is binnen de mediamix voor het aanjagen van aanbiedingen, onderbouwd door bereik- en conversiecijfers.

Inkomsten genereren uit advertenties: Retailer X zetten een gedetailleerde menukaart op om ruimte te verkopen aan adverteerders voor gesponsorde content en advertenties in de digitale folder.

Gebruik van gegevens: door het verzamelen van klantgegevens en gedragsinformatie binnen de digitale folder, kon Retailer X zeer gerichte advertentie-aanbiedingen en doelgroepsegmentatie aanbieden aan adverteerders, wat de aantrekkingskracht vergrootte.

Advertentie-effectiviteit meten: de retailer gebruikte geavanceerde analysetools om de effectiviteit van de advertenties in de digitale folder te meten, wat adverteerders hielp om hun campagnes te optimaliseren.

Digitale folder als inspiratiebron: Retail X voegde veel inspiratie toe in de vorm van video’s, gifjes, tips, adviezen etc. om de aanbiedingen nog relevanter te maken en de klantervaring en waardering verder te verhogen. 

Het resultaat:
Retailer X slaagde erin om via de inzet van retailmedia via de digitale folder geld te verdienen. Door aan te tonen dat de digitale folder een aantrekkelijk mediumtype is voor adverteerders, wisten zij aanzienlijke inkomsten te genereren, de kosten te verlagen en de klantbetrokkenheid te vergroten. 

Wat levert de inzet van retailmedia voor jou op?
De inzet van retailmedia in jouw digitale folder biedt aanzienlijke voordelen:

Extra inkomsten: Door advertentieruimte, gifjes, video’s en specials te verkopen, genereer je extra inkomsten voor jouw retailbedrijf.

Verhoogde conversie: Retargeting met banners en social media vergroot de kans op aankopen of een verhoogd aankoopbedrag. 

Versterkte merkrelaties: Samenwerkingen met adverteerders versterken zakelijke relaties en creëren nieuwe groeikansen.

Cross-selling en upselling: Promoot aanvullende producten of accessoires om het gemiddelde orderbedrag te verhogen.

Creativiteit: Retailmedia biedt de flexibiliteit om creatieve marketingcampagnes uit te voeren, waardoor jouw digitale folder nog aantrekkelijker wordt.

Klantwaardering: door meer focus te leggen op inspiratie binnen de digitale folder, middels video, tips, gifjes, adviezen, services etc. zal dit leiden door een betere klantervaring en waardering.  

Zet in op de digitale folder als ‘moneymaker’
Door retailmedia op de juiste manier in te zetten, kan een digitale folder geld opleveren in plaats van kosten. Mis geen klanten of omzet meer en zet in op deze krachtige pijler. Het is tijd om jouw digitale folder te transformeren in een ware ‘moneymachine’! 

Wil je meer weten over de kansen die de digitale folder biedt? Download dan onze whitepaper over de digitale folder.